2007 – Kari Pappinen

Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Vuoden 2007 Kuoronjohtajaksi Kari Pappisen.

Musiikin maisteri, apulaisrehtori Kari Pappinen (s.1960) on opiskellut orkesterinjohtoa prof. Jorma Panulan sekä kuoronjohtoa Matti Hyökin johdolla ja on suorittanut kuoronjohdon diplomitutkinnon 1996 erinomaisin arvosanoin Heikki Liimolan johdolla. Kari Pappinen on johtanut mm. Helsingin Poliisilaulajia v. 1984 -87 ja Kilven kuoroa 1985 -87, jonka kanssa kansanmusiikkisarjan voitto Llangohlenin kansainvälisessä kuorokilpailussa 1987. Pappinen on opettanut kuoronjohtoa Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun taiteen yksikössä 1998 – 2008 ja hän on toiminut kuoronjohdon kouluttajana ja vierailevana kuoronjohtajana eri vaihto-ohjelmien puitteissa mm. Katowicen yliopistossa Puolassa ja Shanghai Teachers University:n oppilaitoksissa Kiinassa.

Kari Pappinen on johtanut useita alueen kuoroja mm. perustamaansa Keski – Pohjanmaan kamarikuoroa (1987 -2000) ja Kokkolan Nuorisokuoroa (1987 -), joiden kanssa useita ulkomaisia konserttikiertueita. Vuosina 2002 – 2004 hän toimi Etelä-Pohjanmaan mieslaulajien JUSSIEN taiteellisena johtajana. Viime vuosien kilpailumenestyksenä hän sai Kokkolan Nuorisokuoron kanssa kultaa ja ensimmäisen palkinnon Ateenan kansainvälisten kuoro-olympialaisten lapsikuorosarjassa sekä kunniamaininnan kilpailun folklore-sarjassa syksyllä 2004.

Kuoronjohtotehtäviensä lisäksi Pappinen on toiminut Klemetti -opiston kuoronjohdon sekä pohjoisen Suomen kuorojen aluekouluttajana, Kokkolan Nuorisosoittokunnan taiteellisena johtajana 1990 -2000, Pietarsaaren Orkesterin, Oulu Sinfonian ja Jyväskylä Sinfonian vierailevana kapellimestarina, teatterikapellimestarina Kokkolan kaupunginteatterin musiikkiproduktioissa ”Kullervo” , ”Lintujen kokous”, ”The Sound of Music”, ”Myrskypääsky” ja ”Luistelijain kuningas”, ”Kiss me Kate” sekä säveltäjänä ”Colorado Avenue”- musiikkinäytelmässä. Kari Pappinen on toiminut myös kuoromusiikin säveltäjänä, lukuisien kuoroäänitteiden taiteellisena tuottajana sekä Eesti-Suomi Suurlaulujuhlien taiteellisen toimikunnan jäsenenä.

Kansainvälisellä Tampere Chorus -festivaalilla vuonna 1995 Kari Pappiselle annettiin Nuoren kuoronjohtajan tunnustuspalkinto. Hänelle on myönnetty myös Kokkolan kaupungin kulttuuripalkinto 1993 , Keski – Pohjanmaa- säätiön palkinto 1994 sekä Suomen Kulttuurirahaston Keski – Pohjanmaan rahaston apurahat 1993 ja 2002. Vuonna 2004 hänet palkittiin Nuorten kuoroliiton korkeimmalla ansiomerkillä, Heinz Hoffman- mitalilla työstään nuorten kuoromusiikin edistäjänä. Suomen kuoronjohtajat ry valitsi Kari Pappisen Suomen Vuoden kuoronjohtajaksi 2007.

Kuva: Karen Hagqvist