2004 – Rita Varonen

Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Vuoden 2004 Kuoronjohtajaksi Rita Varosen.

Rita Varonen on valmistunut diplomikuoronjohtajaksi Budapestin Liszt-Akatemiasta vuonna 1987. Lisäksi hän on suorittanut tutkinnon puhallinorkesterinjohdosta ja opiskellut laulua. Kuoronjohtoa Varonen on opiskellut István Párkain ja Péter Erdein johdolla sekä osallistunut mm. László Heltayn, Tonu Kaljusten, Jorma Panulan ja Stefan Sjöldin kursseille. Nykyisin Varonen toimii kuoronjohdon lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Rita Varonen on johtanut kuoro- ja orkesterikonsertteja eri puolilla Eurooppaa ja Yhdysvaltoja sekä esiintynyt radio- ja TV-lähetyksissä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Varosen kuorot ovat levyttäneet ja saaneet palkintoja niin kansallisissa kuin kansainvälisissä kilpailuissa. Tällä hetkellä Rita Varonen johtaa kamarikuoro Cantinovumia, Jyväskylän Naislaulajia , Harjun Laulua ja Liittokuoro Louhea. Hän on johtanut konsertissa myös Jyväskylän Sinfoniaa.

Vuonna 1996 Varoselle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Harald Andersén -palkinto suomalaisen kuorokulttuurin ansiokkaasta kehittämisestä. Lokakuussa 2001 hän sijoittui toiselle sijalle Italiassa järjestetyssä kansainvälisessä Mariele Ventre -kuoronjohtajakilpailussa. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. valitsi Rita Varosen Vuoden kuoronjohtajaksi 2004.
Vuonna 2009 Varonen sai sekä Slovakia Cantat että ABB Banska Bystrica kilpailuissa parhaan kuoronjohtajan palkinnon. Varonen on suosittu kuoronjohdon kouluttaja ympäri maailmaa.

Lisätietoja: http://www.cantinovum.fi/
http://www.naislaulajat.net/