2000 – Jani Sivén

Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Vuoden 2000 Kuoronjohtajaksi Jani Sivénin.

Jani Sivén (s. 1971) valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian orkesterin- ja kuoronjohdon koulutusohjelmasta vuonna 2000. Hän on hionut orkesterin- ja kuoronjohtajan taitojaan mestarikursseilla mm. Eric Ericsonin, Per Borinin ja Petri Sakarin sekä Yhdysvalloissa Murry Sidlinin johdolla. Läheiseksi tuntemansa vanhan musiikin esityskäytäntöjä hän on opiskellut muun muassa Andrew Lawrence-Kingin, Peter Kooyn, Evelyn Tubbin, Päivi Järviön sekä Anders Öhrwallin johdolla.

Muusikon uransa Jani Sivén aloitti varhain perustamalla 16-vuotiaana nuorisokuoro Galanten. Tällä hetkellä hän työskentelee kuoronjohtajana, kapellimestarina, säveltäjänä, kontratenorina ja opettajana. Hän toimii kamarikuoro Auditen sekä Sinfonietta SOI ja Helsinki Concordia –orkesterien johtajana. Opetustehtävissä Sivén työskentelee orkesterin- ja kuoronjohdon lehtorina Helsingin Konservatoriossa sekä kuoron- ja yhtyeenjohdon koulutusohjelman vastuuopettajana Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa. Vierailevana kapellimestarina Sivén on tehnyt yhteistyötä muun muassa seuraavien kuorojen ja orkesterien kanssa: Radion kamarikuoro, Latvian radion kamarikuoro, Suomen Kansallisoopperan kuoro, Tapiolan Kuoro, Helsingin Barokkiorkesteri, barokkiyhtye ja -orkesteri Opus X, Pärnun kaupunginorkesteri, Lohjan kaupunginorkesteri, Tampere Chamber -kamariorkesteri ja Vantaan Orkesteri.

Tampereen Sävel 1999 -kuorokatselmuksessa Sivén palkittiin parhaana kuoronjohtajana. Vuonna 2002 sai ensi-iltansa Sivénin ensimmäinen ooppera Troijan naiset Helsingin Konservatoriossa ja Berliinin Hebbel-teatterissa. Keväällä 2004 kantaesitettiin Sivénin Fenestra Finnorum, Suomen Rooman-instituutin 50-vuotisjuhlasävellys, Villa Lantessa Roomassa. Jani Sivénin viimeisin sävellys on Abelard & Hëloisé – ooppera sellolle, lyömäsoittimille, kuorolle ja kolmelle solistille. Tämä Sello-Salin 5-vuotis juhliin tilattu ooppera kantaesitettiin syksyllä 2008.

Lisätietoja: http://www.audite.fi
http://www.sinfoniettasoi.fi/temp/