1996 – Matti Hyökki

Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Vuoden 1996 Kuoronjohtajaksi Matti Hyökin.

Musiikin tohtori, professori Matti Hyökki on toiminut pitkään Suomen kuorokulttuurin kannalta keskeisessä asemassa. Hän on valmistunut Sibelius-Akatemiasta kanttori-urkuriksi, musiikinopettajaksi ja vuonna 2003 musiikin tohtoriksi. Matti Hyökki on ensimmäinen Sibelius-Akatemiassa kuoronjohdosta väitellyt tohtori. Taiteellisessa tohtoritutkinnossaan, joka käsitteli Sibeliuksen mieskoromusiikkia, Hyökki käytti tutkintoinstrumenttina johtamaansa Ylioppilaskunnan Laulajia (YL).

YL:n lisäksi Matti Hyökki toimii Mieskuoro Laulumiesten, sekä vuodesta 2009 alkaen Savonlinnan Oopperajuhlakuoron taiteellisena johtajana. Vuosina 1992-1995 hän toimi myös Suomen Kansallisoopperan kuorokapellimestarina. Kuoronjohdon lehtorin virassa vuodesta 1982 toiminut Hyökki kutsuttiin Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professoriksi 2007. Vuonna 1985 Hyökki perusti Sibelius-Akatemian 16-henkisen Vokaaliyhtyeen, joka toimii tänäpäivänäkin kuoronjohtoluokan harjoituskuorona.

Matti Hyökin johdolla mieskuoro YL on hankkinut kilpailumenestystä voittamalla mm. kansainvälisen Franz Schubert-mieskuorokilpailun sekä kantaesittänyt yli 100 yksittäistä mieskuoroteosta suomalaisilta ja ulkomaisilta säveltäjiltä. Kuoroammattilaisten kansainvälisissä kokoontumisissa Hyökki on pitänyt YL:n kanssa innostusta herättäviä työpajoja. Hän on kysytty jäsen lukuisten kansainvälisten kuorokilpailujen tuomaristoissa.

Lisätietoja: http://www.yl.fi