Kuoronjohtajakilpailu 2023

II Suomalainen kuoronjohtajakilpailu järjestetään Tampereella 27.-29.10.2023. Kilpailun järjestää Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry (SKJ), joka järjesti menestyksekkäästi myös ensimmäisen kansallisen kuoronjohtajakilpailun maaliskuussa 2018.

Kuoronjohtajakilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaisia ja Suomessa asuvia  lahjakkaita, taitavia uuden sukupolven kuoronjohtajia sekä tukea heitä ammattitaitojen  kehittämisessä, ammatti-identiteettinsä luomisessa ja työllistymisessä. Lisäksi tavoitteena on  kohottaa kuoronjohtajien profiilia kapellimestareiden rinnalle suomalaisen musiikkielämän  huippuosaajina. 

– Kilpailun tavoitteena on myös tehdä yleisölle tunnetuksi kuoronjohtajien tekemää arvokasta  kulttuurityötä sekä musiikkipedagogista työtä, kertoo Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen  puheenjohtaja Elisa Huovinen. Se, että maamme kuorot ovat enimmäkseen harrastajakuoroja,  vaatii kuoronjohdon ammattilaisilta monipuolisia pedagogisia taitoja muusikon taitojen rinnalla, jatkaa Huovinen.  

Kuoronjohtaja on työssään samanaikaisesti taiteilija, pedagogi-valmentaja ja ryhmänjohtaja.  Tähän ammattikuoronjohtajia valmistavat tällä hetkellä Sibelius-Akatemia sekä Tampereen ja  Jyväskylän ammattikorkeakoulut, joihin kuoronjohtoa opiskelemaan valitaan vuosittain  monivaiheisella pääsykokeella vain muutama parhaiten soveltuva uusi opiskelija. Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun yhteistyökumppaneina toimivat TAMK Musiikki sekä Pirkanmaan kuorokeskus.

Aikataulu, kuorot ja ohjelmisto

Tampereen Raatihuoneella järjestettävä kilpailu on kolmivaiheinen sisältäen videokarsinnan,  alkukilpailun ja finaalin. Kilpailijat johtavat ja harjoittavat monipuolista kuoro-ohjelmistoa, joka  vaatii johtajalta monenlaisia ammattimaisia valmiuksia: erinomaista johtamistekniikkaa ja laaja alaisia taitoja harjoittamis- ja sointityössä. Kilpailukuoroina ovat huippukuorot Kamarikuoro Näsi  (Tampere), Somnium Ensemble (Helsinki) ja Akademiska Damkören Lyran (Helsinki).  Kilpailun ohjelmistojen valinnassa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatteita ja pyritään aktiivisesti tuomaan esiin myös muiden sukupuolten edustajien kuin miesten säveltämää musiikkia. 

AIKATAULU 

16.1.-30.4.2023 Sähköinen haku ja videokarsinta kilpailijoille 

31.5.2023 Tuomaristo julkistaa videokarsinnan perusteella alkukilpailuun valitut kilpailijat 

27.10.2023 Kilpailun avajaistilaisuus ja kilpailujärjestyksen arvonta  

28.10.2023 Alkukilpailu Tampereen Raatihuoneella 

28.10.2023 Kilpailun kuorojen oma iltakonsertti Aleksanterin kirkossa 

29.10.2023 Finaalikonsertti ja palkintojen jako Tampereen Raatihuoneella 

Sähköinen ilmoittautuminen aukeaa osoitteessa kuoronjohtajat.fi 16.1.2023.

Tuomaristo ja palkinnot

Kilpailun tuomaristo koostuu viidestä kuoronjohdon ammattilaisesta, jotka tekevät päätöksen  palkitsemisesta. Tuomaristoon kuuluvat Markus Yli-Jokipii (pj, TAMK Musiikki), Saara Aittakumpu  (SKJ), Elisa Huovinen (SKJ), Dani Juris (Nationaltheater Mannheim) ja Jani Sivén (Sibelius Akatemia). Kilpailun voittaja saa rahapalkinnon lisäksi johtaa konserttiproduktion musiikin ammattilaisista koostuvan kamarikuoro Tampere Cappella kanssa yhdessä Suomen tärkeimmistä kuorotapahtumista Vaasan Kuorofestivaalilla toukokuussa 2024. 

Säännöt

(pykälää II päivitetty työkielien osalta 16.3.2023)

I

Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry ja TAMK Musiikin koulutus järjestävät II Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun 27.-29.10.2023.

II

Osallistumisoikeus ja kilpailun kielet

Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset tai Suomessa asuvat vuonna 1988 tai myöhemmin syntyneet kuoronjohtajat. Kilpailun säännöt on laadittu suomeksi. Kilpailijat voivat käyttää työskentelykielinä valintansa mukaan joko suomea tai englantia kaikkien kuorojen kanssa taikka lisäksi ruotsia Damkören Lyranin kanssa.

III 

Palkinnot

I palkinto

Konsertti Tampere Cappellan kanssa Vaasan kuorofestivaalilla 2024 ja 2000 euron rahapalkinto.

Muut palkinnot

Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen erikoispalkinto/-palkinnot, yhteensä enintään 1500 euroa.

Tuomaristolla on oikeus jakaa palkintosummat haluamallaan tavalla. 

IV 

Ilmoittautuminen ja esikarsinta

Ilmoittautuminen aukeaa 16.1.2023 ja sulkeutuu 30.4.2023. Kilpailuun valitaan videokarsinnan perusteella enintään 10 kuoronjohtajaa. 

Ilmoittautumisen yhteydessä kilpailijoiden on lähetettävä seuraavat dokumentit: 

  • Lyhyt ansioluettelo ja esittelyteksti. Ansioluettelossa tulee käydä ilmi hakijan syntymävuosi. 
  • Linkki sähköiseen tiedostoon, joka sisältää 15 minuuttia hakijan työskentelyä kuoron kanssa. Näytteen on sisällettävä sekä harjoittamista että johtamista. 
  • Korkean resoluution (300 dpi/max. 2Mt) valokuva kilpailijasta.
  • Kuitti maksetusta ilmoittautumismaksusta. 

Ilmoittautua voi sähköpostitse osoitteeseen kilpailu@kuoronjohtajat.fi

Hakijat saavat tiedon kilpailuun valituista sähköpostitse 31.5.2023 mennessä. 

V

Kilpailuun ilmoittautuminen maksaa 50 €, ja maksu tulee suorittaa Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen tilille FI47 5780 0720 6044 25. Maksun viestikenttään kirjoitetaan “Suomalainen kuoronjohtajakilpailu [sukunimi etunimi]”. Kilpailija vastaa itse kaikista kilpailusta aiheutuvista kuluistaan. Kilpailijoilla on vapaa pääsy lauantaina 28.10.2023 järjestettävään iltakonserttiin. 

Ne, joita ei valita kilpailuun, saavat tuomaristolta palautteen videokarsinnasta. Lisäksi he pääsevät ilmaiseksi seuraamaan kilpailua sekä osallistumaan lauantain iltakonserttiin ja kilpailun finaalikonserttiin. 

Kilpailuun valitut sitoutuvat ostamaan kustannetut, lailliset nuotit kilpailua varten. Kilpailun järjestäjä tarjoaa tarvittaessa mahdollisuuden nuottien hankkimiseen, jos kilpailija ei itse pysty nuotteja hankkimaan.

VI

Kilpailujärjestys arvotaan 27.10.2023 klo 18. Kilpailijoiden tulee olla paikalla arvonnassa. 

VII

Kilpailutoimikunta voi tarvittaessa tehdä muutoksia aikatauluun.

VIII

Kilpailu ja siihen liittyvät tilaisuudet ovat julkisia. Järjestäjillä on oikeus ilman eri korvausta äänittää, radioida, valokuvata, videoida, televisioida tai lähettää internetissä kilpailijoiden esityksiä. Esitysten kaikenlainen tallentaminen kilpailun aikana ilman järjestäjien lupaa on kielletty.

IX

Tuomaristo valvoo annettujen aikarajojen ja ohjeiden noudattamista.

X

Kilpailun säännöt on laatinut kilpailutoimikunta, joka myös ratkaisee sääntöjen noudattamiseen liittyvät kysymykset. Kilpailun tuomaristo ratkaisee voittajan ja palkintosijat sekä jakaa palkinnot säännöissä kuvatulla tavalla. Kilpailun järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteys susanna.ihanus@kaje.fi 

XI

Kilpailun aikataulu

Pe 26.10.2023 Tampereen Raatihuone 

Kilpailijoiden ilmoittautuminen, kilpailun avajaiset ja kilpailujärjestyksen arvonta. 

La 27.10.2023 Tampereen Raatihuone

Ensimmäinen ja toinen kilpailukierros kahden eri kuoron kanssa. Kaikki kilpailuun valitut harjoittajat ja johtavat molemmilla kierroksilla. Päivän päätteeksi tuomaristo valitsee ja julkistaa seuraavan päivän finaaliin valitut kilpailijat. 

Su 29.10.2023 Tampereen Raatihuone

Finaali, johon kuuluu yksi harjoitus ja konsertti finaalikuorojen kanssa. Palkintojen jako suoritetaan finaalikonsertin jälkeen. 

Kilpailun tarkempi aikataulu, kuorot sekä ohjelmisto julkistetaan 31.5.2023. 

Tuomaristo:

Markus Yli-Jokipii, pj

Saara Aittakumpu

Elisa Huovinen 

Dani Juris 

Jani Sivén 

Tuomariston sihteeri: Marjukka Manner