Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen perinteikkäitä talvipäiviä vietetään tällä kertaa Helsingissä 2.-3.2.2024. Tapahtumapaikkana on Paavalin seurakuntasali ja perjantai-iltana kuullaan myös talvipäivien konsertti Paavalin kirkossa. Päivillä on tarjolla monipuolista koulutusta ja aiheina paneudutaan mm. kuoron soinnin kehittämiseen, säveltapailuun ja ohjelmistosuunnitteluun.
Talvipäivien konsertissa on mukana kolme huippukuoroa: Lempikuoro, SEIM Ensemble sekä Grex Musicus. Konsertin jälkeen on yhteinen illanvietto, jossa viimeistään ratkotaan kollegojen kanssa päivän polttavimmat ongelmat. Talvipäivät on tarkoitettu kaikille kuoronjohtajille koulutuksesta ja työtilanteesta riippumatta, niin kansalaisopistoissa, kouluissa tai kirkoissa toimiville kuin vapaan kentän kuorojen johtajille.
Talvipäivät järjestetään yhteistyössä Paavalin seurakunnan kanssa.
Pe 2.2.2024, Paavalin seurakuntasali
klo 12.30 Tervetulosanat ja kuoronjohtajien ajankohtaiset
SKJ:n puheenjohtaja Elisa Huovinen
klo 12.45-13.45 Äänessä – kuorojen äänenmuodostus ja sointi
Eleriin Müüripeal
klo 14.00 Tekoälyn mahdollisuudet kuoronjohtajan työn syventämisessä ja täydentämisessä
Tommi Penttinen
klo 15.00 Kahvit ja yhdistyksen vuosikokous
klo 15.45-17.00 Säveltapailullisia työkaluja kuorotyöskentelyyn
FT Soila Jaakkola
18.00 Iltakonsertti: Lempikuoro, SEIM Ensemble, Grex Musicus
—
Lauantai 3.2.2024
9.15 Aamukahvit
9.45-11.00 Kuoronjohtajan työkaluja soinnin kehittämiseen
Jaana Turunen
11.15 Yhdenvertaisempaa ohjelmistosuunnittelua
Julia Lainema
12.15 Lounas
13.30 Miten äänitän kuoroani
Kristian Heberg & Reijo Aittakumpu
15.00 Kahvit
15.30 Kuoron palautteenanto- ja keskustelukulttuurin kehittäminen
Kirsi Tunkkari & Ida Olsonen
17.00 Päätössanat
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu TÄSTÄ, ilmoittautuminen auki 20.11.2023-19.1.2024.
Hinnat: (sisältää kahvit ja lauantain lounaan sekä perjantain iltakonsertin)
Koko viikonloppu: Jäsenhinta 90 euroa, muut 130 euroa, opiskelijat/eläkeläiset 110 euroa
Yksi päivä (la tai su): Jäsen 50 euroa, muut 75 euroa, opiskelijat/eläkeläiset 60 euroa
Tässä toiminnallisessa työpajassa kokeillaan yhdessä erilaisia työkaluja kuoron soinnin ja vireen kehittämiseen Estill Voice Trainingin näkökulmasta. Työpajan vetää kuopiolainen kuoronjohtaja ja Estill Master Trainer Jaana Turunen.
Kuoronjohtaja, laulaja ja laulupedagogi Eleriin Müüripeal kertoo työpajassaan kuorojen äänenmuodostuksesta ja yhteissoinnin rakentamisesta. Miten kuoronjohtaja voi ohjata ja auttaa kuorojen eri stemmoja tuottaamaan tervellistä ja soivaa ääntää? Minkälaisia työkaluja voi käyttää kuoron yhteissoinnin kehittämiseen ja miten rakennetaan laulajien itseluottamusta? Eleriin Müüripealin luento perustuu kokemuksiin työstään Musiikkitalon Kuoron ääniviskaalina ja kansainvälisestä ensemble- ja soololaulu-urasta.
Työpajan tarkoituksena on innostaa etsimään kuorolle ohjelmistoa, joka huomioi muun muassa naisten tai sukupuolivähemmistöön kuuluvien säveltäjien musiikkia. Työpajassa keskustellaan inklusiivisuudesta eri näkökulmista ja tutustutaan erilaisiin hakusivustoihin ja tapoihin etsiä uutta ohjelmistoa kuoroille. Työpajan pitävä Julia Lainema toimii helsinkiläisten Ahjo Ensemblen, Lempikuoron ja Kaari-ensemblen sekä tamperelaisen Kamarikuoro Näsin taiteellisena johtajana. Julia pyrkii työssään aktiivisesti edistämään yhdenvertaisuusasioita. Hän on tutkinut unohtuneita naissäveltäjiä ja hänen blogiinsa ”Kuoromusiikin säveltävät naiset” pääsee tutustumaan osoitteessa julialainema.com/blogi.
Oman kuoron äänittämisen ei tarvitse olla kovin kallista eikä vaikeaa. Työpajassa tutustutaan kuoroäänittämisen perustekniikoihin ja laitteistoon sekä äänitysten editointiin käytännön esimerkkien avulla. Näillä keinoilla voit tuunata liveäänitteidesi laatua pykälän tai kaksi paremmaksi. Reijo Aittakumpu on Sibelius-lukion musiikin lehtori ja kuoronjohtaja, joka on äänittänyt erilaisia kokoonpanoja sivutyönään ja harrastuksenaan. Kristian Heberg on oululainen kuoronjohtaja, jolla on laajasti kokemusta erilaisista virtuaalikuoroprojekteista sekä oman kuoron äänittämisestä ja studiotyöskentelystä sekä laulajana, kuoronjohtajana että editoijana.
Mitä tarkoittaa tavoitteellinen palautekulttuuri, ja miten sitä voi edistää kuoroissa? Miten toisaalta aktivoida laulajia ottamaan vastuuta tekemisestään ja oppimisprosessistaan, ja samalla kirkastaa yhteisesti asetettuja tavoitteita? Workshopissa käydään läpi konkreettisia työkaluja keskustelukulttuurin kehittämiseen ja pohditaan tavoitteellisen palautteen merkitystä kuoron toiminnalle.
“Yhteiset purkukeskustelut ovat muodostuneet yhdeksi tärkeimmistä työvälineistäni”, workshopin toinen vetäjä Ida Olsonen kertoo. “Saan arvokasta ja kattavaa informaatiota siitä, miten laulajani hahmottavat tekemistämme. Hyödynnän tietoa laajalti niin pedagogisesti kuin taiteellisessa suunnittelussakin – ja pystyn perustelemaan valintojani koko joukon mandaatilla, kun kaikkia on kuultu.”
Workshopia vetävät Ida Olsonen ja Kirsi Tunkkari, jotka ovat työstäneet tätä aihetta keskenään keskusteluissa jo monen vuoden ajan. Työelämässä he ovat kehittäneet metodejaan muun muassa Grex Musicuksen, Mustan lampaan, Vokalensemblen Rösterin, Evivakörenin ja ZinZingenin kanssa.
https://www.idaolsonen.fi/
https://www.kirsitunkkari.com/
Sessiossa paneudutaan kuorosäveltapailun näkökulmiin: poimitaan tutkimuksellisia näkökulmia väitöskirjasta, käsitellään käytettävissä olevia materiaaleja sekä pedagogisia näkökulmia kuorolaulajan nuotinluvun ja kuulonvaraisen hahmotustaidon kehittämiseksi kuorotyöskentelyssä. Sessio sisältää myös esimerkkiharjoitteita sekä aikaa keskustelulle.
Sessiossa äänessä MuT Soila Jaakkola, joka toimii musiikin hahmotusaineiden opettajana Helsingin Konservatoriossa ja on sielultaan intohimoinen kuoroihminen. Kuoroskenessä historia mm. sopraanona, kuorosäveltapailuopettajana, Kansainvälisen Harald Andersén -kamarikuorokilpailun tuottajana ja tuomariston sihteerinä, Tallinnan laulujuhlien 2000 ja Sulasolin Haminan laulujuhlien 2002 tuottajana.
Linkki väitöskirjaan: Jaakkola Soila 2012. Polkuja kuorosäveltapailuun. Kuorosäveltapailukirjat aikuisen kuorolaulajan nuotinluku- ja säveltapailutaidon kehittäjinä. Sibelius-Akatemia.
Miten tekoäly ja ChatGPT voivat rikastuttaa vuosisatoja vanhaaa kuoroperinnettä? Miten tekoäly avaa kuorolaululle uusia lähestysmistapoja, jotka ovat tähän asti olleet vain ajatuksen tasolla mutta käytännössä saavuttamattomia?
ChatGPT on viimeisen puolentoista vuoden aikana tullut tutuksi monelle, mutta koulutus sen käyttöön on edelleen harvinaista. Tässä (tietääksemme) ensimmäisessä kuoronjohtajille suunnatussa koulutuksessa tutustutaan tekoälyn hyödyntämiseen kuoronjohdossa, keskittyen ChatGPT:n käyttöön. Koulutuksessa esitellään käytännössä, kuinka ChatGPT auttaa muun muassa laulutekstien ja käännösten kanssa työskentelyyssä sekä johtajan ajattelun terävöittämisessä. Lisäksi käsitellään kuinka kuoronjohtaja voi valjastaa ChatGPT:n myös kuorolaisten käyttöön, jolloin kukin kuorolainen käyttää ChatGPT:tä itsenäisesti. ChatGPT:n ohella esitellään muutamia muita tekoälytyökaluja ja niiden mahdollisuuksia, joista osa mahdollistuu vasta tulevaisuudessa. Luennon lopussa on aikaa kommentoinnille, kysymyksille ja ideoinnille. Koulutuksen vetää Tommi Penttinen, matematiikan maisteri ja entinen tietotekniikan tutkija, nykyinen kuoronjohtaja ja laulaja.
II Suomalainen kuoronjohtajakilpailu järjestetään Tampereella 27.-29.10.2023. Kilpailun järjestää Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry (SKJ), joka järjesti menestyksekkäästi myös ensimmäisen kansallisen kuoronjohtajakilpailun maaliskuussa 2018.
Kuoronjohtajakilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi suomalaisia ja Suomessa asuvia lahjakkaita, taitavia uuden sukupolven kuoronjohtajia sekä tukea heitä ammattitaitojen kehittämisessä, ammatti-identiteettinsä luomisessa ja työllistymisessä. Lisäksi tavoitteena on kohottaa kuoronjohtajien profiilia kapellimestareiden rinnalle suomalaisen musiikkielämän huippuosaajina.
– Kilpailun tavoitteena on myös tehdä yleisölle tunnetuksi kuoronjohtajien tekemää arvokasta kulttuurityötä sekä musiikkipedagogista työtä, kertoo Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen puheenjohtaja Elisa Huovinen. Se, että maamme kuorot ovat enimmäkseen harrastajakuoroja, vaatii kuoronjohdon ammattilaisilta monipuolisia pedagogisia taitoja muusikon taitojen rinnalla, jatkaa Huovinen.
Kuoronjohtaja on työssään samanaikaisesti taiteilija, pedagogi-valmentaja ja ryhmänjohtaja. Tähän ammattikuoronjohtajia valmistavat tällä hetkellä Sibelius-Akatemia sekä Tampereen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut, joihin kuoronjohtoa opiskelemaan valitaan vuosittain monivaiheisella pääsykokeella vain muutama parhaiten soveltuva uusi opiskelija. Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun yhteistyökumppaneina toimivat TAMK Musiikki sekä Pirkanmaan kuorokeskus.
Tampereen Raatihuoneella järjestettävä kilpailu on kolmivaiheinen sisältäen videokarsinnan, alkukilpailun ja finaalin. Kilpailijat johtavat ja harjoittavat monipuolista kuoro-ohjelmistoa, joka vaatii johtajalta monenlaisia ammattimaisia valmiuksia: erinomaista johtamistekniikkaa ja laaja alaisia taitoja harjoittamis- ja sointityössä. Kilpailukuoroina ovat huippukuorot Kamarikuoro Näsi (Tampere), Somnium Ensemble (Helsinki) ja Akademiska Damkören Lyran (Helsinki). Kilpailun ohjelmistojen valinnassa noudatetaan yhdenvertaisuuden periaatteita ja pyritään aktiivisesti tuomaan esiin myös muiden sukupuolten edustajien kuin miesten säveltämää musiikkia.
AIKATAULU
16.1.-30.4.2023 Sähköinen haku ja videokarsinta kilpailijoille
31.5.2023 Tuomaristo julkistaa videokarsinnan perusteella alkukilpailuun valitut kilpailijat
27.10.2023 Kilpailun avajaistilaisuus ja kilpailujärjestyksen arvonta
28.10.2023 Alkukilpailu Tampereen Raatihuoneella
28.10.2023 Kilpailun kuorojen oma iltakonsertti Aleksanterin kirkossa
29.10.2023 Finaalikonsertti ja palkintojen jako Tampereen Raatihuoneella
Sähköinen ilmoittautuminen aukeaa osoitteessa kuoronjohtajat.fi 16.1.2023.
Kilpailun tuomaristo koostuu viidestä kuoronjohdon ammattilaisesta, jotka tekevät päätöksen palkitsemisesta. Tuomaristoon kuuluvat Markus Yli-Jokipii (pj, TAMK Musiikki), Saara Aittakumpu (SKJ), Elisa Huovinen (SKJ), Dani Juris (Nationaltheater Mannheim) ja Jani Sivén (Sibelius Akatemia). Kilpailun voittaja saa rahapalkinnon lisäksi johtaa konserttiproduktion musiikin ammattilaisista koostuvan kamarikuoro Tampere Cappella kanssa yhdessä Suomen tärkeimmistä kuorotapahtumista Vaasan Kuorofestivaalilla toukokuussa 2024.
(pykälää II päivitetty työkielien osalta 16.3.2023)
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry ja TAMK Musiikin koulutus järjestävät II Suomalaisen kuoronjohtajakilpailun 27.-29.10.2023.
Kilpailuun voivat osallistua kaikki suomalaiset tai Suomessa asuvat vuonna 1988 tai myöhemmin syntyneet kuoronjohtajat. Kilpailun säännöt on laadittu suomeksi. Kilpailijat voivat käyttää työskentelykielinä valintansa mukaan joko suomea tai englantia kaikkien kuorojen kanssa taikka lisäksi ruotsia Damkören Lyranin kanssa.
I palkinto
Konsertti Tampere Cappellan kanssa Vaasan kuorofestivaalilla 2024 ja 2000 euron rahapalkinto.
Muut palkinnot
Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen erikoispalkinto/-palkinnot, yhteensä enintään 1500 euroa.
Tuomaristolla on oikeus jakaa palkintosummat haluamallaan tavalla.
Ilmoittautuminen aukeaa 16.1.2023 ja sulkeutuu 30.4.2023. Kilpailuun valitaan videokarsinnan perusteella enintään 10 kuoronjohtajaa.
Ilmoittautumisen yhteydessä kilpailijoiden on lähetettävä seuraavat dokumentit:
Ilmoittautua voi sähköpostitse osoitteeseen kilpailu@kuoronjohtajat.fi.
Hakijat saavat tiedon kilpailuun valituista sähköpostitse 31.5.2023 mennessä.
Kilpailuun ilmoittautuminen maksaa 50 €, ja maksu tulee suorittaa Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen tilille FI47 5780 0720 6044 25. Maksun viestikenttään kirjoitetaan “Suomalainen kuoronjohtajakilpailu [sukunimi etunimi]”. Kilpailija vastaa itse kaikista kilpailusta aiheutuvista kuluistaan. Kilpailijoilla on vapaa pääsy lauantaina 28.10.2023 järjestettävään iltakonserttiin.
Ne, joita ei valita kilpailuun, saavat tuomaristolta palautteen videokarsinnasta. Lisäksi he pääsevät ilmaiseksi seuraamaan kilpailua sekä osallistumaan lauantain iltakonserttiin ja kilpailun finaalikonserttiin.
Kilpailuun valitut sitoutuvat ostamaan kustannetut, lailliset nuotit kilpailua varten. Kilpailun järjestäjä tarjoaa tarvittaessa mahdollisuuden nuottien hankkimiseen, jos kilpailija ei itse pysty nuotteja hankkimaan.
Kilpailujärjestys arvotaan 27.10.2023 klo 18. Kilpailijoiden tulee olla paikalla arvonnassa.
Kilpailutoimikunta voi tarvittaessa tehdä muutoksia aikatauluun.
Kilpailu ja siihen liittyvät tilaisuudet ovat julkisia. Järjestäjillä on oikeus ilman eri korvausta äänittää, radioida, valokuvata, videoida, televisioida tai lähettää internetissä kilpailijoiden esityksiä. Esitysten kaikenlainen tallentaminen kilpailun aikana ilman järjestäjien lupaa on kielletty.
Tuomaristo valvoo annettujen aikarajojen ja ohjeiden noudattamista.
Kilpailun säännöt on laatinut kilpailutoimikunta, joka myös ratkaisee sääntöjen noudattamiseen liittyvät kysymykset. Kilpailun tuomaristo ratkaisee voittajan ja palkintosijat sekä jakaa palkinnot säännöissä kuvatulla tavalla. Kilpailun järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä tulee ottaa yhteys susanna.ihanus@kaje.fi
Pe 26.10.2023 Tampereen Raatihuone
Kilpailijoiden ilmoittautuminen, kilpailun avajaiset ja kilpailujärjestyksen arvonta.
La 27.10.2023 Tampereen Raatihuone
Ensimmäinen ja toinen kilpailukierros kahden eri kuoron kanssa. Kaikki kilpailuun valitut harjoittajat ja johtavat molemmilla kierroksilla. Päivän päätteeksi tuomaristo valitsee ja julkistaa seuraavan päivän finaaliin valitut kilpailijat.
Su 29.10.2023 Tampereen Raatihuone
Finaali, johon kuuluu yksi harjoitus ja konsertti finaalikuorojen kanssa. Palkintojen jako suoritetaan finaalikonsertin jälkeen.
Kilpailun tarkempi aikataulu, kuorot sekä ohjelmisto julkistetaan 31.5.2023.
Markus Yli-Jokipii, pj
Saara Aittakumpu
Elisa Huovinen
Dani Juris
Jani Sivén
Tuomariston sihteeri: Marjukka Manner
Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen koulutukseen painottuvia talvipäiviä vietetään parin välivuoden jälkeen Kuopion musiikkikeskuksella. Päivien teemana on Kuoronjohtajan arkipäivää – Perushyvä on huippu! Teeman myötä haluamme korostaa kuoronjohtajan työn pitkäjänteisyyttä: arkinen perustyö kuorojen kanssa tuottaa tuloksia, kun sitä tehdään systemaattisesti ja päämäärätietoisesti omien ja kuoron tavoitteiden mukaan. Siksi perushyvä on huippua!
Kuoronjohtajan arkipäivään paneudutaan kuoronjohtajan työn fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta näkökulmasta itse ydintä eli kuoronjohtamista unohtamatta. Koulutuspäivien pääluennoitsijat ovat psykologi Tuulia Nicholls ja työfysioterapeutti Markku Riihinen. Talvipäivien konsertissa kuullaan kolmea erilaista pohjoissavolaista kuoroa ja palkitaan vuoden kuoronjohtaja. Vuoden rennoimmassa illanvietossa nautitaan kollegojen seurasta, kuorojukeboxista ja ravintolan antimista.
Talvipäivät on tarkoitettu kaikille kuoronjohtajille niin kouluissa, kansalaisopistoissa ja kirkossa toimiville kuin vapaan kentän kuorojen johtajille. Myös tulevat kuoronjohtajat eli opiskelijat ovat tervetulleita talvipäiville.
Kiitämme talvipäivien yhteistyökumppaneita: Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikköä ja Kuopion tuomiokirkkoseurakuntaa.
Pe 10.2.2023 Auditorio, 2. kerros
klo 12:30 Ilmoittautuminen aukeaa Kuopion musiikkikeskuksella
klo 13 Avajaissanat ja johdanto koulutuspäiviin
klo 13:15 Kuoronjohtaminen – raskasta fyysistä työtä vai vaivatonta tekemistä?
Kuoronjohtajaan kohdistuu työssä monenlaista rasitusta. Kuinka voisimme ehkäistä työperäisiä vaivoja ja saada työstä fyysisesti helpompaa? Entä kuinka voisimme ohjata kuorolaisia huoltamaan itseään?
Aiheeseen johdattaa työfysioterapeutti Markku Riihinen, joka on työskennellyt pitkään ja aktiivisesti muusikoiden parissa. Kuopiolainen Riihinen on tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapian erikoisasiantuntija, musiikkifysioterapeutti ja musiikkiergonomianopettaja mm. Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.
klo 14:45 Kahvit ja Suomen kuoronjohtajayhdistyksen vuosikokous
klo 15:30 Konserttiesittely, terveiset Tampereelta
klo 16 Kuoronjohtodemonstraatio: Sibelius-Akatemian opiskelijakuoro
klo 17:30 Tauko
klo 19 Talvi-illan kuorokonsertti tuomiokirkossa: Nuorisokuoro Allegro, Vox Polaris, Äidin ääni
klo 20:30–23 Omakustanteinen illanvietto musiikkiravintola King’s Crownissa ja Kuorojukebox. Ruokatilaukset voi tehdä jo iltapäivällä, mikä sujuvoittaa tarjoilua ravintolassa. Tutustu siis ruokalistaan etukäteen, jos mahdollista.
—
La 11.2.2022 Kamarimusiikkisali, 2. kerros
klo 9:00 Musiikkikeskuksen ovet avautuvat
klo 9:15 Ennakko-ohjelmaa aamuvirkuille: Mari Koistinen: Asahia aamuun.
Kehon ja äänen herättely päivään.
klo 10 Kuorotyön psykologiaa – Kuoronjohtajan ja kuorolaisten vuorovaikutus
Psykologi Tuulia Nicholls johdattaa kuorotyön vuorovaikutustaitoihin demonstraatioiden ja keskustelun kautta. Nichollsilla on itselläänkin muusikkotausta ja hän työskentelee koulupsykologina mm. Kuopion taidelukiossa.
klo 11:30 Kahvitauko
klo 11:45 Kuoronjohtodemonstraatio: Tuomiokirkon kamarikuoro
klo 12:45 Buffetlounas ravintola Skillassa, Savonkatu 24. (n. 10 min kävelymatka)
klo 14:00 Kuorojen veto- ja pitovoiman lisääminen
Aiheeseen alustaa kuoronjohtaja Richard Nicholls (Nuorisokuoro KNOT, UEF Kuopion ylioppilaskuoro). Miten kuoronjohtaja voi vaikuttaa siihen, että kuoroon saadaan uusia laulajia? Miten kuorolaiset saa pysymään kuorossa? Ohjattua keskustelua tapausesimerkkien pohjalta.
klo 15:15 Kahvi ja päätössanat
klo 15:45 Talvipäivät päättyvät
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu TÄSTÄ, ilmoittautuminen auki 7.12.2022-30.1.2023. HUOM! Ilmoitusaikaa jatkettu.
Hinnat: (sisältää kahvit ja lauantain lounaan sekä perjantain iltakonsertin)
Koko viikonloppu: Jäsenhinta 90 euroa, muut 130 euroa, opiskelijat/eläkeläiset 110 euroa
Yksi päivä (la tai su): Jäsen 50 euroa, muut 75 euroa, opiskelijat/eläkeläiset 60 euroa
Suomen kuoronjohtajayhdistys ry. on valinnut Vuoden kuoronjohtajaksi 2023 Dani Jurisin.
Dani Juris (s. 1984) on suomalainen kuoronjohtaja, joka asuu ja työskentelee tällä hetkellä Saksassa. Juris toimii oopperan kuoromestarina Nationaltheater Mannheimissa, ja syksystä 2023 alkaen hänet on valittu samaan tehtävään yhteen maailman johtavista oopperataloista, Staatsoper Unter den Lindeniin Berliinissä. Valinnasta kertovassa tiedotteessa Jurisia kuvaillaan erittäin taitavaksi ja huolelliseksi kuoronjohtajaksi, jolla on inhimillinen ja omistautunut työskentelytapa. Jurisin valintaa tehtävään oli tekemässä myös tunnettu kapellimestari Daniel Barenboim, joka väistyi tammikuun lopussa Berliinin Valtionoopperan ylikapellimestarin tehtävistä.
Ennen muuttoaan Saksaan 2016 Dani Juris opiskeli ja työskenteli Suomessa. Hän opiskeli kuoronjohtoa Helsingin ammattikorkeakoulu Stadiassa ja Sibelius-Akatemiassa, sekä opiskelijavaihdossa Itävallan Grazissa. Maaliskuussa 2009 Dani Juris voitti 5. kansainvälisen nuorten kuoronjohtajien kilpailun Slovenian Ljubljanassa. Kilpailun pääpalkinnon ohella hän sai nuorimman kilpailijan palkinnon sekä Europa Cantatin erikoispalkinnon.
Suomessa Juris toimi mm. Helsingin Filharmonisen kuoron, Savolaisen osakunnan laulajien sekä perustamansa Kamarikuoro Kaamoksen taiteellisena johtajana. Kaamos on edelleen yksi Suomen tasokkaimmista kamarikuoroista ja näin merkittävä lisä maamme kuorokentälle. Kuoro on saavuttanut kilpailumenestystä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Kaamos teki Jurisin johtajakaudella myös kaksi korkeatasoista levyä.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. on valinnut Vuoden kuoronjohtajaksi 2022 Sibelius-Akatemian kuoronjohdon professorin Nils Schweckendiekin. Schweckendiek on toiminut professorina vuodesta 2014 lähtien ja hänet tunnetaan myös Helsingin Kamarikuoron pitkäaikaisena taiteellisena johtajana. Lisäksi hän on toiminut Musiikkitalon Kuoron taiteellisena johtajana vuodesta 2017 lähtien sekä johtanut urallaan orkestereita, kuoroja ja oopperoita niin kotimaassa kuin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa.
Nils Schweckendiek on aikamme musiikin puolestapuhuja ja hän onkin johtanut noin sata kantaesitystä. Hän on myös kansainvälisen Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun perustaja ja taiteellinen johtaja. Helsingin Kamarikuoron kanssa Schweckendiek on levyttänyt lukuisia nykymusiikin teoksia. Levytykset ovat saaneet laajaa tunnustusta niin kotimaassa kuin ulkomailla, kuten Preis der deutschen Schallplattenkritik (Arvo Pärt: Passio, 2021; Beat Furrer: Works for Choir and Ensemble, 2016), Ylen Vuoden levy -palkinto (Matthew Whittall: Northlands, 2017) sekä Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen, Ylen ja Sulasolin myöntämä Vuoden kuorolevy (Perttu Haapanen: Reports, 2019). Vuonna 2020 Svenska litteratursällskapet i Finland myönsi Schweckendiekille Fredrik Pacius -palkinnon luovasta ja näkyvästä työstä suomalaisella musiikkikentällä.Vuoden 2022 alussa Helsingin Kamarikuoro pääsi ensimmäisenä ammattikamarikuorona valtionosuusrahoituksen piiriin pitkäjänteisen, vuosia kestäneen työn tuloksena. Kuoron hyväksyminen valtionosuuden piiriin on merkittävä ja odotettu askel suomalaiselle kuorokulttuurille, ja Helsingin Kamarikuoro on tehnyt asiassa tärkeää ja edistyksellistä työtä.
Viimeisen kahden vuoden aikana pandemian kurittaessa kuorokenttää Schweckendiek on uurastanut suomalaisen kuoronjohtokoulutuksen parissa: hän on puhunut kuoronjohdon opiskelijoiden puolesta, jotta nämä ovat saaneet jatkaa johtamisen harjoittelua Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeen kanssa. Yhtyeen toiminta on myös mahdollistanut laulajien työnteon pandemian aikana.
Tunnustus julkistettiin 12.2.2022 Temppeliaukion kirkossa Helsingin kamarikuoron konsertin päätteeksi.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. on valinnut Vuoden kuoronjohtajaksi 2021 musiikkineuvos Kaija Viitasalon. Viitasalo tunnetaan naiskuoro KYN:in johtajana, näkemyksellisenä naiskuoromusiikin uudistajana ja kehittäjänä sekä monipuolisena musiikkipedagogina. Päätoimenaan hän työskentelee musiikin lehtorina Helsingin yliopiston Viikin Normaalikoulussa.
Viitasalon johdolla KYN on noussut suomalaiseen ja kansainväliseen kuorokärkeen. Kuoro on saanut muun muassa kultamitalin World Choir Games -kuorokilpailujen Champions-luokan naiskuorosarjassa vuonna 2014 ja kolme kultaleimaa Tampereen Sävelen kansainvälisessä kuorokatselmuksessa vuonna 2011. Viitasalo on KYN:n kautta rikastanut suomalaista naiskuoro-ohjelmistoa ja uudistanut naiskuoroa instrumenttina. Hän on tuonut tilausteoksin kotimaiseen naiskuoro-ohjelmistoon muun muassa uutta suomalaista jazzia ja etnistä jazzia. Kotimaassa järjestettävien kansainvälisten kuorofestivaalien lisäksi KYN on konsertoinut viime vuosina pääesiintyjänä kansainvälisillä festivaaleilla Taiwanissa, Ranskassa ja Latviassa.
KYN ja Viitasalo ovat saaneet Suomen Naiskuoroliitolta Vuoden valopilkku -tunnustuksen työstään uudenlaisen ohjelmiston tuottajana ja sen kansainvälisenä levittäjänä. Kuoronjohtajana Viitasalo on palkittu Klemetti-kilpailussa vuonna 2002 YLE:n erikoispalkinnolla ja Tampereen Sävelen kuorokatselmuksessa vuonna 2011 johtajan erikoispalkinnolla. Vuonna 2015 tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen ja vuonna 2018 Suomen naiskuoroliitto kultaisen ansiomerkin.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys on valinnut Vuoden kuoronjohtajaksi 2020 Teemu Honkasen.
Honkanen on merkittävästi edistänyt Suomen kuoroelämää toimien ammattimaisesti korkeatasoisia konsertteja ja levyjä tuottavan Key Ensemble -kamarikuoron taiteellisena johtajana. Honkasen johdolla Key Ensemble on mm. voittanut Let the Peoples Sing -kilpailun ensimmäisen palkinnon vuonna 2013 sekä amerikkalaisen Contemporary A Cappella Recording Award -palkinnon vuosina 2012 ja 2014. Myös Suomessa kuoron levytykset on palkittu Vuoden kuorolevy -palkinnolla vuosina 2011, 2014 ja 2015.
Monipuolisena muusikkona tunnettu Honkanen on myös kapellimestari ja sellisti. Hän on johtanut useimpia maamme ammattiorkestereita kuten Sinfonia Lahtea, Tampere Filharmoniaa, Oulu Sinfoniaa sekä Turun filharmonista orkesteria. Ulkomailla hän on vieraillut mm. Tukholman Filharmonikkojen, Norrköpingin Sinfoniaorkesterin ja Oslo Sinfoniettan johtajana. Kuoronjohtajana Honkanen on toiminut Key Ensemblen lisäksi mm. Stockholms Barockkörin sekä St. Matteus Körin taiteellisena johtajana.
Teemu Honkanen on tehnyt urallaan äärimmäisen hienoa ja tasosta tinkimätöntä työtä suomalaisen ammattikuorotoiminnan kehittämiseksi. Hän on myös tuonut uusia ideoita kuorokonserttien kirjoon, mm. aktuaalisiin ja globaaleihin aiheisiin pureutuvia foorumeita, joissa perinteiset konserttielementit yhdistyvät asiantuntijoista koostuvan paneelin keskusteluun.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys onnittelee Teemu Honkasta valinnasta!
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry on valinnut Vuoden 2019 kuoronjohtajaksi Merzi Rajalan Porvoosta.
Merzi Rajala on uraauurtava kuoronjohtaja, pedagogi ja kouluttaja, jonka erityisosaaminen on rytmisessä musiikissa. Hän on kehittänyt suomalaista rytmisen kuoronjohdon koulutusta niin Metropolia Ammattikorkeakoulussa kuin Sibelius-Akatemiassa sekä kouluttanut kuoroja ja lauluyhtyeitä lauluimprovisaatiossa. Rajala tunnetaan myös monipuolisena kuoro- ja lauluyhtyemusiikin säveltäjänä ja sovittajana.
Rajala on valmistunut laulupedagogiksi Oulunkylän Pop&Jazz -konservatoriosta v. 1999, kuoronjohtajaksi (AMK) Metropoliasta v. 2013 sekä musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian kansainvälisestä Global Music -koulutusohjelmasta v. 2018. Lisäksi hän on valmistunut ensimmäisenä suomalaisena Tanskan Royal Academy of Musicista rytmisen kuoronjohdon maisteriksi v. 2016. Lopputyönsä Rajala teki nimenomaan rytmisen kuoronjohdon koulutuksen kehittämisestä ja toteuttamisesta Suomessa.
Merzi Rajala on kysytty rytmisen kuoromusiikin kouluttaja ympäri Suomea ja maailmaa. Hänen ansiostaan rytmisen kuoronjohdon yliopistotasoista koulutusta on lähdetty toteuttamaan Sibelius-Akatemiassa, jonka kuorotoimikunnan historian ensimmäiseksi rytmimusiikkia edustavaksi jäseneksi hänet kutsuttiin. Vuonna 2017 hän aloitti Inspiration Course for global Choir Leadership -kurssin, joka kokoaa kuoronjohdon opiskelijoita ja ammattilaisia ympäri Suomen neljänä viikonloppuna lukuvuodessa saamaan työkaluja rytmimusiikin johtamiseen.
Merzi Rajala johtaa itse kolmea kuoroa: musiikinopettajista koostuvaa Open Voice -naiskuoroa, Sibelius-Akatemian Global Choir -rytmimusiikkikuoroa sekä porvoolaista rytmimusiikkiin erikoistunutta sekakuoro Partitaa. Näiden lisäksi Rajala laulaa vokaali-improvisaatiokollektiivi AITO:ssa ja tanskalaisessa RAMA Voices:ssa. Hän on laulanut myös lauluyhtye AiA:ssa sekä maailmanmainetta aikanaan niittäneessä Adiemuksessa. Rajala on toiminut myös kapellimestarina Oulun Kaupunginteatterin musikaaleissa Addam´s Family (2015), My Fair Lady (2018) ja Peppi Pitkätossu (2019).
Lisätietoa osoitteesta merzirajala.fi.
Vuoden Kuoronjohtaja julkaistiin Paavalinkirkossa Helsingissä Suomen kuoronjohtajayhdistyksen Talvipäivien yhteydessä lauantaina 9.2.2019.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry on valinnut Vuoden 2018 kuoronjohtajaksi Saara Aittakummun Helsingistä.
Saara Aittakumpu on monipuolinen ja kunnianhimoinen uuden sukupolven kuoronjohtaja. Hän on viime vuosina johtanut menestyksekkäästi kaikkia kuoromuotoja: nais-, mies-, seka- ja lapsikuoroa. Tällä hetkellä hänen johtamiinsa kuoroihin kuuluvat Polyteknikkojen kuoro vuodesta 2013 lähtien, vuonna 2008 perustamansa naiskamarikuoro Kaari-ensemble, mieskuoro Valkia sekä Helsingin konservatorion lapsi- ja nuorisokuoro Galante. Lisäksi Aittakumpu on johtanut aiemmin Savolaisen osakunnan laulajia sekä Lahden Bach-kuoroa.
Aittakumpu on saanut tunnustusta sekä BBC proms -festivaalin Kullervo-konsertista Polyteknikkojen kuoron kanssa että Conductors Prize -erityismaininnan 5th International Anton Bruckner -kuorokilpailussa Itävallassa kesäkuussa 2015. Hän tilaa ja esittää kuoroineen rohkeasti ja ennakkoluulottomasti nykymusiikkia.
Saara Aittakumpu on valmistunut musiikin maisteriksi vuonna 2007 Sibelius-Akatemiasta erinomaisin arvosanoin pääaineenaan kuoronjohto. Valmistumisensa jälkeen hän on opettanut kuoronjohtoa Metropolia Ammattikorkeakoulussa ja ollut kuoromestarina useissa ooppera- ja oratorioprodutkioissa. Lisäksi hän on kouluttanut ja inspiroinut kuoronjohtajia jo useina vuosina kuoronjohdon kesäkursseilla.
Vuoden Kuoronjohtaja -palkinto myönnettiin Saara Aittakummulle Lapuan tuomiokirkossa kuoronjohtajien talvipäivien yhteydessä lauantaina 10.2.2018.
Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry on valinnut Vuoden 2017 kuoronjohtajaksi Markus Yli-Jokipiin Tampereelta.
Markus Yli-Jokipii tunnetaan energisenä ja erittäin yhteistyökykyisenä kuoronjohtajana, kuoronjohdon opettajana, kapellimestarina ja organisaattorina. Hän on toiminut kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2012 lähtien, minkä lisäksi hän johtaa Kamarikuoro Näsiä sekä vuonna 2015 perustamaansa ammattilaiskuoro Tampere Cappellaa. Lisäksi hän on toinen Tampereen Musiikkiakatemian taiteellisista suunnittelijoista.
Yli-Jokipii on dynaaminen ja aikaansaava toimija. Tampereella ollessaan hän on merkittävästi uudistanut ja monipuolistanut pirkanmaalaista kuoroelämää perustamalla Pirkanmaan kuorokeskus -hankekokonaisuuden syksyllä 2014. Turussa hän perusti vuonna 2008 Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesteria ja kamarikuoroa, jonka kapellimestarina hän toimi vuoden 2015 loppuun saakka. Lisäksi Yli-Jokipii toimi vuosina 2004–2012 uudelleen perustamansa, perinteikkään Collegium Musicum Turku -orkesterin kapellimestarina. Orkesterinjohtajana Yli-Jokipii onkin erikoistunut etenkin kuoro-orkesteriteosten esittämiseen.
Yli-Jokipii valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2009 ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineenaan musiikkitiede. Aiemmin hän on johtanut myös Turun konservatorion kamarikuoroa, Turun yliopiston kuoroa, Turun Naislaulajia ja perustamaansa Tritonuksen laulajat -kamarikuoroa. Hän on menestynyt kuorojensa kanssa useissa kilpailuissa.
Vuoden Kuoronjohtaja -palkinto myönnettiin Markus Yli-Jokipiille Tampereen tuomiokirkossa Kamarikuoro Näsin ja Pirkanpoikien yhteiskonsertissa lauantaina 4.2.2017. Konsertti oli osa Kuorolaulun koulutuspäiviä, joita vietettiin Tampereella 4.–5.2.2017. Tapahtumaa järjestivät mm. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry sekä Sulasol ry.