Vuoden 2016 kuorolevyksi Bergmaniana

torstai, 25 toukokuu 2017 10:50

Vuoden 2016 kuorolevyksi Bergmaniana

BergmanianaBergmaniana (ABCD 392:1–3)

Bergmania Ensemble, johtaa Matti Hyökki

Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. ja Sulasol ry. ovat valinneet vuoden 2016 kuorolevyksi Bergmaniana-albumin, joka sisältää kolme levyä Erik Bergmanin mieskuoromusiikkia. Alban kustantamalla levykokoelmalla laulavat Bergmania Ensemble sekä Sibelius-Akatemian vokaaliyhtyeen miesäänet johtajanaan Matti Hyökki.

Bergmaniana on kulttuurihistoriallinen dokumentti. Jokainen kolmesta cd:stä sisältää yli 50 minuuttia musiikkia, ja niiden ohesta löytyy lisäksi pieni tietokirjanen Erik Bergmanista. Sisälehdelle on koottu sanoitukset ja käännökset levyjen kaikista kappaleista suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Levyllä esiintyvien muusikkojen nimilistasta löytyy pelkkiä musiikin ammattilaisia, ja äänityssessioita on listattu yhteensä seitsemän, joista ensimmäiset jo vuodelta 2011.

Levy valikoitui vuoden kuorolevyksi monesta syystä. Sen sisällön toteutus on moniulotteinen ja vokaalinen taso korkea: intervallit ovat täsmällisiä ja soivat puhtaasti heti syttyessään, ja laulajien yhteissointi on miellyttävän tasainen. Fraseeraus on erittäin huolellista ottaen huomioon Bergmanin teosten tekstuurin haastavuuden. Dynaaminen skaala on laaja ja huolellisesti toteutettu. Myös levyn äänitys, miksaus ja editointi on toteutettu laadukkaasti: kuoro, solistit ja instrumentit ovat hyvässä balanssissa keskenään.

Levyn toteutukseen ovat osallistuneet mm. Svenska kulturfonden, Suomen Kulttuurirahasto sekä Yleisradio. Kaikesta huomaa, että kokonaisuus on tehty huolellisesti, ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti.

IMG_4842Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry. luovutti Vuoden Kuorolevy 2016 -palkinnon levyn taiteelliselle toteuttajalle ja kuoronjohtajalle Matti Hyökille Helsingissä 20.5.2017.

 

AIEMMAT VALINNAT

Mieskuoro Sirkat (Jyväskylä) hakee taiteellista johtajaa

maanantai, 22 toukokuu 2017 10:37

Mieskuoro Sirkat (Jyväskylä) hakee taiteellista johtajaa

Jyväskyläläinen mieskuoro Sirkat hakee uutta taiteellista johtajaa. FM Nikke Isomöttönen on johtanut Sirkkoja v. 2004 lähtien, ja hänen johdollaan Sirkat on säilyttänyt asemansa tunnettuna, taitavana ja uudistuvana mieskuorona. Sirkkojen perustajasta P. J. Hannikaisesta lähtien kuorolla on ollut onni saada musiikillisesti kunnianhimoisia, taitavia, innostuneita ja lahjakkaita johtajia.

Sirkkaparvi hakee nyt historiansa 18. johtajaa, miestä tai naista, luotsaamaan kuoroa kohti 120. toimintavuottaan ja pitkälle sen jälkeen. Kuoro on valmiina ottamaan taas kerran näyttävän loikan tulevaisuuteen, ja haluamme laulaa kehittyneessä ja kansainvälisessä Suomessa – ja Suomesta! Sirkkojen erityinen huomio on parven tuoreennuttamisessa.

Toivomme uudelta johtajalta paitsi riittävää alan koulutusta myös vahvoja musiikillisen johtajuuden näyttöjä, tai ainakin uskottavaa potentiaalia. Uutta johtajaa odottaa hyvin sitoutunut ja haasteita odottava laulajakunta tukenaan tehokas kuoron hallinto. Toivomme johtajan voivan aloittaa v. 2017 aikana.

Vapaamuotoiset hakemukset palkkatoiveineen ja hakemusta tukevine asiakirjoineen pyydetään lähettämään kuoron puheenjohtajalle mieluiten sähköpostina tai kirjeenä kesäkuun puoliväliin mennessä.

Lisätiedot:

www.sirkat.fi

puheenjohtaja Matti Kuorelahti puh: 040 7444 734 tai sposti: matti.kuorelahti@gmail.com,

postiosoite: Sorvaamo 10 A 19, 40100 Jyväskylä

varalaulunjohtaja Kari Anttila puh: 040 737 2544 tai sposti: karianttila@hotmail.com

Suomen Kodály-kuoro (Helsinki) etsii kuoronjohtajaa

sunnuntai, 7 toukokuu 2017 03:59

Suomen Kodály-kuoro (Helsinki) etsii kuoronjohtajaa

Helsingissä toimiva sekakuoro, Suomen Kodály-kuoro etsii uutta taiteellista johtajaa 1.9.2017 alkaen.

Suomen Kodály-kuoro on vuonna 1992 perustettu helsinkiläinen kamarikuoro. Suomalainen ja unkarilainen ohjelmisto ovat kuorolle keskeisiä, ja niiden rinnalle tuodaan kappaleita niin eri aikakausilta kuin eri kulttuureistakin, pääosin kuitenkin eurooppalaisesta kuoroperinteestä. Tavoittelemme taiteellisesti korkeatasoista lopputulosta sopivasti haastavalla ohjelmistolla.

Taiteellisen johtajan toimenkuvaan kuorossamme kuuluu:

  • viikoittaisten harjoitusten suunnittelu ja johtaminen

  • konserttien ja muiden esitysten johtaminen

  • ohjelmiston suunnittelu yhteistyössä musiikkilautakunnan kanssa

  • kuoron soinnin, äänenkäytön ja taiteellisen linjan kehittäminen

  • avoin ja luottamuksellinen yhteistyö kuoron taustayhdistyksen hallituksen kanssa

Toivomme tulevalta johtajaltamme kuoronjohdon opintoja, kokemusta kuoronjohtamisesta esimerkiksi opintojen yhteydessä sekä innostunutta asennetta tavoitteellisen harrastuskuoron johtamiseen. Otamme huomioon sekä jo valmistuneet hakijat että ne, joiden kuoronjohto-opinnot ovat vasta meneillään.

Harjoittelemme maanantaisin klo 17–19.30 Kampin palvelukeskuksessa (Salomonkatu 21B). Kuoromme sivut ovat osoitteessa http://suomenkodalykuoro.wordpress.com. Harjoituskausi on syyskuusta toukokuuhun, ja joulu- ja kevätkonsertit ovat kauden päätapahtumat. Tänä keväänä juhlakonserttimme on ilmainen ja pidetään Helsingin kaupungintalolla 13.5. klo 14, ja se on myös hakijoille mainio tilaisuus kuulla kuoroamme.

Hakemukset palkkatoiveineen, ansioluetteloineen ja mahdollisine suosituksineen pyydetään lähettämään sähköpostitse (liitetiedostojen muoto .pdf, .docx tai .doc) hallituksen puheenjohtajalle Kaisa Rannalle os. kaisa.j.ranta@gmail.com 15.6. mennessä. Myös lisätietoja voi kysyä samasta osoitteesta. Jatkoon pääsevät hakijat valitaan mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä, ja heille järjestetään koejohto- ja haastattelutilaisuus elokuun puolenvälin aikoihin. Syyskauden ensimmäiset harjoitukset ovat maanantaina 4.9.2017.

KÖRGÄRNING 2017 – KUOROTEKO 2017

tiistai, 14 helmikuu 2017 09:21

KÖRGÄRNING 2017 – KUOROTEKO 2017

image

Kuva: Fredrik Sonck

Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry:n hallitus on valinnut historiansa kolmanneksi Kuoroteko-palkinnon saajaksi Hufvudstadsbladetin kulttuuritoimituksen sekä erityisesti sen musiikkitoimittajan Wilhelm Kvistin.

Suomen Kuoronjohtajayhdistyksen hallitus haluaa kiittää Wilhelm Kvistiä ja HBL:n kulttuuritoimitusta korkeatasoisesta kuoromusiikin journalismista sekä sen saavuttamasta näkyvyydestä Hufvudstadsbladetin kulttuuriosastossa.

Palkinnon jakoivat Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja Kari Turunen ja taloudenhoitaja Elisa Huovinen Hufvudstadbladetin kulttuuritoimituksen kokouksessa ystävänpäivänä 14.2.2017.

 

 

 

Markus Yli-Jokipii on Vuoden kuoronjohtaja 2017

sunnuntai, 5 helmikuu 2017 02:19

Markus Yli-Jokipii on Vuoden kuoronjohtaja 2017

Markus_6962_V2_30402009_HighresSuomen Kuoronjohtajayhdistys ry on valinnut Vuoden 2017 kuoronjohtajaksi Markus Yli-Jokipiin Tampereelta. Markus Yli-Jokipii tunnetaan energisenä ja erittäin yhteistyökykyisenä kuoronjohtajana, kuoronjohdon opettajana, kapellimestarina ja organisaattorina. Hän on toiminut kuoronjohdon lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa vuodesta 2012 lähtien, minkä lisäksi hän johtaa Kamarikuoro Näsiä sekä vuonna 2015 perustamaansa ammattilaiskuoro Tampere Cappellaa. Lisäksi hän on toinen Tampereen Musiikkiakatemian taiteellisista suunnittelijoista.

Yli-Jokipii on dynaaminen ja aikaansaava toimija. Tampereella ollessaan hän on merkittävästi uudistanut ja monipuolistanut pirkanmaalaista kuoroelämää perustamalla Pirkanmaan kuorokeskus -hankekokonaisuuden syksyllä 2014. Turussa hän perusti vuonna 2008 Kuninkaantien muusikoiden barokkiorkesteria ja kamarikuoroa, jonka kapellimestarina hän toimi vuoden 2015 loppuun saakka. Lisäksi Yli-Jokipii toimi vuosina 2004–2012 uudelleen perustamansa, perinteikkään Collegium Musicum Turku -orkesterin kapellimestarina. Orkesterinjohtajana Yli-Jokipii onkin erikoistunut etenkin kuoro-orkesteriteosten esittämiseen.

Yli-Jokipii valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2009 ja filosofian maisteriksi Turun yliopistosta pääaineenaan musiikkitiede. Aiemmin hän on johtanut myös Turun konservatorion kamarikuoroa, Turun yliopiston kuoroa, Turun Naislaulajia ja perustamaansa Tritonuksen laulajat -kamarikuoroa. Hän on menestynyt kuorojensa kanssa useissa kilpailuissa.

Vuoden Kuoronjohtaja -palkinto myönnettiin Markus Yli-Jokipiille Tampereen tuomiokirkossa Kamarikuoro Näsin ja Pirkanpoikien yhteiskonsertissa lauantaina 4.2.2017. Konsertti oli osa Kuorolaulun koulutuspäiviä, joita vietettiin Tampereella 4.–5.2.2017. Tapahtumaa järjestivät mm. Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry sekä Sulasol ry.

Aikaisemmin palkitut johtajat löydät täältä.